maanantai 31. maaliskuuta 2008

Arvo vanhuudelle ja kokonaisuus kunniaan

Keskipohjanmaa-lehden viikkolehti Pore (nro 11/2008) esittelee mielenkiintoisen persoonan. Kyseessä on maalaislääkäriksi itseään tituleeraava Tapani Kiminkinen. Tämä 53-vuotias Saarijärven pitkäaikainen terveyskeskuslääkäri kiertää Suomea erilaisissa tilaisuuksissa useammin kuin kerran viikossa. Hänen ihanteensa on olla tavallista ihmistä lähellä ja puhua sillä kielellä, mitä ihmiset ymmärtävät.

Maalaislääkärin tavoitteet lääkärinä ovat yksiselitteiset: sairaanhoito ja ennaltaehkäisy. Kiminkinen kokee, että terveydenhuoltojärjestelmä olisi parempi, mikäli nykysysteemin sijasta palkattaisiin kunnallislääkäreitä ja sairaanhoitajille annettaisiin enemmän vastuuta sekä maksettaisiin heille lisää palkkaa.

Kiminkinen pitää ihmistä ja elämää kokonaisuutena; ihmiset ovat olemassa toisiaan varten, välittääkseen ja huolehtiakseen niistä, jotka huolenpitoa tarvitsevat. Tähän liittyy vahvasti sekä fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen kuin hengellinenkin osa-alue. Hän on ilman muuta valmis antamaan nykyistä suuremman arvon vanhuudelle ja kokemukselle.

Vastaavanlaiset ajatukset kokonaisuudesta on myös kirjattu osana Sosiaali- ja terveysministeriön Suomen kunnille vuonna 2006 lähettämää tiedotetta (Ikäihmisten toimintakyvyn selvittäminen osana palvelutarpeen arviointia sosiaalihuollossa). Tiedotteessa todetaan mm. että käytettävien arviointimenetelmien tulisi ottaa huomioon ikäihmisen toimintakyvyn eri ulottuvuudet, niin fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen kuin sosiaalinenkin.

STM:n tiedotteessa ehdotetaan myös, että arviointivälinettä valittaessa on suositeltavaa hyödyntää olemassa olevia työvälineitä, joiden luotettavuudesta ja validiteetista on saatavilla tietoa. Toimintakyvyn arviointivälineiden vertailussa (tiedotteen sivut 7-8) RAI on tietosisällöltään kattavin.

lauantai 15. maaliskuuta 2008

Kevään tuotekatsaus

Tänä keväänä Raisoftilta ilmestyy kaksi ohjelmistopäivitystä (laitos- ja kotihoidon ohjelmistot). Päivitykset ovat saatavilla viimeistään 15. huhtikuuta.

Raisoftin ensimmäistä ohjelmistotuotetta (RAIsoft-LTC) pilotoitiin Suomessa jo vuonna 2000. Varsinainen tuote ilmestyi 2001 ja tänään sillä arvioidaan jo yli 11 600 pitkäaikaisen laitoshoidon vuodepaikkaa Suomessa. Ohjelmiston tuleva versionumero on 2.5.

Seuraava Raisoftin julkistama ohjelmistotuote (RAIsoft-HC) on ollut käytössä Suomessa vuodesta 2003. Kotihoidon RAI-arviointien piirissä on jo yli 12 000 vakituista kotihoidon asiakasta Suomessa. Ohjelmiston tuleva versionumero on 2.4.

Uusien versioiden myötä ohjelmistoja voidaan käyttää entistäkin monipuolisemmin. Raportteja on kehitetty lisää ja niiden ulkoasuun on panostettu. Laitoshoidon ohjelmistossa tähän saakka käytössä olleen RUG-III/22 asiakasrakenneluokistuksen rinnalle on kehitetty uudempi versio, RUG-III/34. Kotihoidon ohjelmistossa uusina mittareina ovat mukana MAPLe (Methods for Assigning Priority Levels) ja CHESS (terveydentilan vakaus).

Lisää yksityiskohtia uusien versioiden ilmestyessä.

tiistai 4. maaliskuuta 2008

Arvokkuusoppia Ruotsinmaalta

Vuoden 2006 vaaleista alkaen Ruotsia johtaneen hallituksen yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on hoidon laadun kohentaminen. Jotta hauraat ikäihmiset kohdattaisiin mahdollisimman arvokkaasti, ollaan Ruotsissa kehittämässä nk. arvokkuustakuuta (ruotsiksi: värdighetsgaranti). Se turvaa hoidon minimitason, jota ei koskaan saa alittaa.

Arvokkuustakuusta on tekeillä selvitystyö, jonka on määrä valmistua maaliskuun 2008 aikana. Tässä valikoima asiantuntijoiden laatimista tärkeimmistä kohdista, joihin selvitystyö muun muassa tulee ottamaan kantaa:
  • Koulutetun, asiantuntevan ja motivoidun henkilökunnan saatavuus
  • Oikeus päästä ulos kävelylle
  • Apu ylläpitää sosiaalisia kontakteja
  • Omaan hoitoon osallistumisen lisääminen
  • Tottumusten säilyttäminen
  • Mahdollisuus asua puolison kanssa

Eikö meidänkin olisi aika pysähtyä miettimään näitä asioita? Vai onko se inhimillistä, etteivät vanhukset pääse ulos kävelemään - resurssien puutteen takia? Eikö kehitys voisi kulkea siihen suuntaan, että ikäihmisille annettaisiin suuurempi mahdollisuus vaikuttaa omaan tilanteeseensa, esim. päättämällä asioista, jotka liittyvät heidän omaan arkeensa?

Onko RAI:sta apua joissakin edellämainituista seikoista? Yhtenä asiana nostaisin esille omaisilta saadun palautteen. Heidän mielestä on upeata, että tulohaastattelun yhteydessä ollaan kiinnostuneita mitkä asiat ovat laitokseen saapuvalle henkilölle tärkeitä - RAI:ssa kysytään henkilön tottumuksia, asiakaslähtöisellä tavalla!