torstai 20. marraskuuta 2008

Työ näkyväksi psykiatrisen hoidon RAI-järjestelmällä

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Raisoft järjestivät Kokkolassa 13. marraskuuta valtakunnallisen seminaarin, jossa annettiin tietoa ja vaihdettiin kokemuksia psykiatrisen hoidon RAI-järjestelmästä. Paikalla oli hoitajia, lääkäreitä ja esimiehiä - yhteensä n. 90 osallistujaa.





Tilaisuuden avasi yliopistokeskuksen Terveystieteiden yksikön johtaja, Magnus Björkgren (kuvassa oikealla). Magnus oli ilahtunut suuresta osallistujamäärästä ja toivoi seminaarin etenevän workshop-mallisesti osallistujien ottamalla oppia toistensa kokemuksista.

Helsingin terveyskeskuksen johtajapsykiatri Tuula Saarela toimi tilaisuuden ensimmäisenä alustajana, kertoen psykiatrisen hoidon RAI:sta kliinisen työn tukena. Saarelan mukaan RAI on työväline, jota hyödyntämällä saavutetaan useita etuja, mm.
  • yksilön hoidon tehostaminen
  • hoidon laadun tarkastelu ja kohentaminen
  • hoitoisuuden / kustannusten arvioiminen
Tärkeätä on työn näkyväksi saaminen ja siihen RAI soveltuu hyvin.

Tuulan pitäessä taukoa Raisoftin myyntipäällikkö, Joacim Sandbacka, esitteli yleisölle psykiatrisen hoidon RAIsoft interRAI-MH -ohjelmistoa, etenkin raportointi- analysointimahdollisuuksia. Joacim painotti loppukäyttäjien tärkeätä roolia ohjelmiston jatkokehityksessä - palaute ja kehitysideat ovat erinomaisen tervetulleita.


Lounas- ja kahvitauoilla osallistujilla oli mahdollisuus tutustua Raisoftin tarjontaan.

Lounaan jälkeen apulaisosastonhoitaja (K-PKS, Psykiatria) ja RAI-kouluttaja Raija-Leena Rekilä kertoi tähän mennessä kertyneistä usein kysytyistä kysymyksistä ja tarjosi vastauksia niihin.

Seminaarissa kerrottiin myös muiden RAI-instrumenttien käyttökokemuksista hoidon suunnittelun, laadun ja johtamisen näkökulmasta.

Erikoissuunnittelija (Kokkolan yliopistokeskus) ja RAI-kouluttaja Pia Vähäkangas toi esille juuri päättyneen KOTO-hankkeen kokemuksia vanhusten kotihoidon RAI:n puolelta. RAI-järjestelmää on hyödynnetty muun muassa kotihoidon asiakkaiden tavoitteellisten ja toimintakyvyn arviointiin perustuvien hoito- ja palvelusuunnitelmien laatimiseen sekä esimiesten työvälineenä kotihoidon resursseja ohjatessa sekä hoidon laatua arvioidessa.

Toimistopäällikkö ja johtava ylihoitaja (Helsingin terveyskeskus, pitkäaikaissairaalaosasto, Koskelan sairaala) Anneli Walldén kuvasi laajasti ja mielenkiintoisesti RAI:n käyttöä vanhusten pitkäaikaisen laitoshoidon puolella. Laatutyöskentelyssä RAI-tuloksia hyödynnetään kehittämiskohteiden poimintaan ja niiden aktiiviseen seurantaan.

Iltapäiväkahvin jälkeen tilaisuudessa kuultiin käyttäjien kokemuksia pilotoinnin kohteena olleista psykiatrisen hoidon RAI-järjestelmistä. Kokemuksia kuultiin ensin Helsingistä ja seuraavaksi Oys:n erva-alueelta, esittelijänä projektipäällikkö (Oulun yliopistollinen sairaala, Psykiatrian klinikka) Tiina Puotiniemi.

Lopuksi oli keskustelun ja yhteenvedon paikka. Ilahduttavan moni tarttui mikkiin ja kertoi sekä haasteista että mahdollisuuksista psykiatrisen hoidon RAI-järjestelmän käyttöönotossa ja käytössä. Yleinen näkemys oli, että RAI-järjestelmää tarvitaan ja kehitystyön tulee jatkua - tavoitteena hyvä työväline, jonka tuottamat tulokset ovat monipuolisesti hyödynnettävissä. Tästä on hyvä jatkaa!

Ei kommentteja: