torstai 21. helmikuuta 2008

Hoitosuunnitelma haussa

Hoidon suunnittelusta haetaan netistä paljon lisätietoa. Omaan tutkimukseeni perustuen viimeisen kuukauden aikana sanaa hoitosuunnitelma on Googlattu Suomessa 1 000 kertaa. Saman verran hakuja on kerännyt myös kotihoidon vastaava termi hoito- ja palvelusuunnitelma.

Ikäihmisten hoito- ja palvelusuunnitelma -opasta lainaten: "Hoito- ja palvelusuunnitelman tavoitteena on tukea ja edistää asiakaslähtöistä ja kuntouttavaa työtä, ikäihmisten kotona asumista edistävää työotetta sekä palvelujen ja niiden arvioinnin kehittämistä paikallisesti ja kattavasti koko palvelujärjestelmässä".

Tarkoitus on hyvä, mutta näyttää vahvasti siltä, ettei teoria ja käytäntö oikein kohtaa. Kokemukseni mukaan hoito- ja palvelusuunnitelmat koetaan hyvin usein työläiksi ja hankaliksi, eikä niistä tällöin ole käytännön hyötyä asiakkaalle, kuten ei myöskään avo- ja laitospalvelujen vanhustyöntekijöille ja heidän esimiehilleen.

Mikä sitten tekee hoitosuunnitelman teosta niin vaativan? Aikapula? Liian vähäinen koulutus aiheeseen liittyen? Esimiesten tuki? Puuttuvat työvälineet? Kysymykseen tuskin löytyy yksiselitteistä vastausta.

RAI-järjestelmä tarjoaa mielestäni hyvän työvälineen hoidon suunnitteluun. Se asettaa asiakkaiden hoidon tarpeen arvioinnin samalle viivalle ja tukee hoitajia hoitosuunnitelmien teossa ja arvioinnissa. RAI-arviointia tehtäessä asiakkaan vointi ja toimintakyky kirjautuvat välittömästi hoitosuunnitelmaa palvelevaksi palautetiedoksi.

Raisoftin ratkaisu koostuu tiivistetysti seuraavista askeleista:

  1. Asiakkaan voimavarat ja ongelmat poimitaan tarkistuslistasta ja RAI:n tuottamista mittaritiedoista. Myös muita, yleisiä voimavara- ja ongelma-alueita voidaan kirjata.

  2. Hoidon tavoitteet ja hoitotyön auttamismenetelmät määritellään pitkällä aikavälillä ja tärkeysjärjestyksessä (priorisointi).

  3. Toteutusvaiheessa hoitosuunnitelmaa arvioidaan tarvittavin aikavälein, jopa päivittäin.

Lopuksi hoitosuunnitelma tiivistetään tulosteeksi, jossa on nähtävillä oleellinen asiakkaan hoidon suunnitteluun liittyvä tieto.

Toivon mukaan mahdollisimman moni ikäihminen voisi tulevaisuudessa elää omia toiveitaan vastaavaa elämää haluamassaan ympäristössä - tyytyväisinä vanhuspalveluja käyttävinä asiakkaina.


torstai 14. helmikuuta 2008

Ystävyys alkaa ystävällisyydestä

"Ystävällisyys synnyttää ystävyyttä". Mielestäni näiden yksinkertaisten sanojen takana on paljon viisautta. Toimimalla ystävällisesti muita kohtaan saamme todennäköisesti enemmän ystäviä kuin olemalla välinpitämättömiä ja itsekkäitä.

Haluan Raisoftin osalta toivottaa kaikille ystäville - uusille ja vanhoille - oikein hyvää ystävänpäivää!

Ystävänpäivälahjana jaamme loppuviikon ajan (14.-17.2.2008) sydämen mutoisia heijastinavainperiä, joissa on kätevä LED-valo. Jos RAI-järjestelmä kiinnostaa, tai olet jo asiakkaamme tai yhteistyökumppanimme - ota yhteyttä (s-posti: johan@raisoft.com), niin laitamme Sinulle lahjan postiin.

lauantai 9. helmikuuta 2008

Menestystekijänä kielitaito

"Jos haluatte palvelua suomeksi, painakaa 1 - Om ni vill ha betjäning på svenska, tryck 2"... Lupaus palvelusta omalla äidinkielellä on asiakkaan huomioimista - lupauksen lunastaminen onkin sitten eri asia...

Raisoftin asiakkaat Suomessa sijaitsevat tällä hetkellä yli neljälläkymmenellä paikkakunnalla. Käytännön kielitaito molemmilla kotimaisilla on täten hyvin tärkeää. Reilun parinkymmenen työntekijän joukko koostuu moniosaajista, myös kielitaidon osalta. Yli 80% tulee toimeen molemmilla kotimaisilla. Johtotehtävissä, markkinoinnissa ja sovelluskehitystiimissä englanninkielen osaaminen on must.

Kotimaan ulkopuolella Raisoftin laitoshoidon ohjelmistolla arvioidaan 20 000+ vuodepaikkaa Sveitsissä ja paikallisen yhteistyökumppanin kanssa kommunikoidaan lähes päivittäin. Kun visionamme on olla johtava RAI-ohjelmistojen tuottaja maailmalla, nousee kielitaito yhdeksi yrityksen tärkeimmistä menestystekijöistä.

maanantai 4. helmikuuta 2008

65+ vuonna 2038

Väestön ikääntyminen puhuttaa. Eikä suotta, jos tilastoihin on uskominen. 30 vuoden kuluttua. meitä 65 plussia on noin puolitoista miljoonaa, eli 77% enemmän kuin tänään (lähde: Tilastokeskus).

Eliniän kasvaessa olemme toki aktiivisempia ja omatoimisempia pidempään.Toisaalta hoidosta riippuvainen kautemmekin pidennee. Myös työvoiman ikääntyminen ja työvoimapula ovat varteenotettavia uhkatekijöitä tulevaisuuden yhteiskunnassa. Miten voimme houkutella nuoria vanhustyön pariin, mikäli alalla ei tapahdu myönteistä kehitystä? Jatkuuko nuorten EVVK-kehityssuunta? Who knows?

Esitin väestöennusteesta tällaisen käppyrän tänään Stakesin RAI-aloitusseminaarissa.



Koolla oli julkisia ja yksityisä palveluntuottajia eri puolilta Suomea. Osallistujia yhdistävä tekijä on RAI-järjestelmän käyttöönotto ja Stakesin vertailukehittämishankkeeseen liittyminen.

Minun kapeasta näkövinkkelistä katsoen osallistujat ovat edelläkävijöitä. Heillä on halu uudistaa ja kehittää. He haluavat tehdä hoitotyötä näkyväksi.

Tässsä muutamia ajatuksia siitä minkä takia he ovat ottamassa RAI:ta käyttöön.



Jatkossa on haastetta kerrakseen tukea vanhusten ja monisairaiden itsenäistä selviytymistä kotona. Nyt tarvitaan taitavia johtajia ja motivoitunutta henkilökuntaa, sekä hyviä työvälineitä arvokkaan työn tueksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton Ikäihmisten hoitoa ja palveluja koskeva laatusuositusta lainaten: "Palvelujen eettisenä lähtökohtana on ikäihmisten arvostaminen ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen sekä heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaaminen. "

perjantai 1. helmikuuta 2008

KISS-periaate kunniaan

Tietoviikko-lehden numerossa 4/2008 konsultti ja sijoittaja Mikko Setälä kertoo kolumnissaan teemasta "Vähemmän on enemmän". Aihe on hyvin ajankohtainen, koska kodinelektroniikka ja tietojärjestelmät tuppaavat olemaan täynnä ominaisuuksia, joita ei yksinkertaisesti käytetä.

Setälä siteeraa Harvard Business Review:n artikkelia, jossa kerrotaan kotielektroniikan palautussyistä. 15% palautetaan vian takia ja 85% siitä syystä, ettei laitetta ole saatu toimimaan halutulla tavalla. KISS-periaate (Keep It Simple, Stupid) ei ilmeisesti ole oikein purrut.

Raisoftissa olemme alusta alkaen arvostaneet yksinkertaisuutta - nimenomaan loppukäyttäjän näkökulmasta. Teknisesti vaikeat ratkaisut tulee piilottaa "konepellin alle" ja käyttäjän tulee saada keskittyä työvälineen käyttöön. Yksinkertainen ja intuitiivinen käyttöliittymä korostuu kämmentietokoneratkaisuissa, joissa näytön pieni koko ja laitteen kapasiteetti asettavat suunnittelijalle ja ohjelmoijalle rajoitteita.

Albert Einsteinia siteeraten "Everything should be made as simple as possible, but no simpler" (Kaikesta pitäisi tehdä niin yksinkertaista kuin mahdollista, mutta ei yksinkertaisempaa). Tämä on hyvä lähtökohta suunnittelulle!