torstai 31. joulukuuta 2009

Vuosi 2009 pulkassa - miten onnistuimme?


Tässä katsaus tapahtumarikkaaseen vuoteen 2009.

Raisoft on:
  • ...saanut iloita lisääntyneestä RAI-käytöstä Suomessa. Ikäihmisten laitoshoidon puolella kasvu edellisvuoteen verrattuna on ollut n. 10% ja kotihoidossa n. 30%!

  • ...jalkautunut pääkaupunkiseudulle. Kouluttajamme Anita Akiola kouluttaa, konsultoi ja pitää esittelytilaisuuksia pääosin Etelä-Suomessa. Anitan mietteitä Raisoftin kouluttajana toimimisesta on luettavissa Raisoftin blogista: http://raisoft.blogspot.com/2009/09/kouluttajan-kolumni-ensimmainen-vuoteni.html

  • ...usean vuoden tuotekehityksen jälkeen tuonut markkinoille täysin uudistetut, kolmannen sukupolven RAIsoft v3 ohjelmistot. Uusissa v3-versioissa on panostettu entistä enemmän tiedon hyödyntämiseen. Uutena lisäosiona löytyy Laatumoduuli, jonka avulla voidaan reaaliajassa seurata hoidon laatuun liittyviä tekijöitä organisaatiotasolta aina asiakastasolle asti. Uudet v3-versiot löytyvät ikäihmisten laitos- ja kotihoitoon sekä aikuisväestön psykiatriseen hoitoon. Pilotointiasteella ovat akuuttihoidon (AC) ja palvelutarpeen arvioinnin (Screener) ohjelmistot. Raisoft järjesti vuoden 2009 aikan useita infotilaisuuksia, joissa uudistuneita ohjelmistoja esiteltiin käyttäjille.

  • ...lisännyt konsultoinnin palvelutarjontaan. Raisoftin käytännönläheisillä konsultoinneilla tehostetaan RAI-järjestelmän hyödyntämistä organisaatiossa.

  • ...edennyt RAIsoft-ohjelmistojen asiakas-/potilastietojärjestelmäintegroinneissa. Suomessa merkittävin integrointiprojektimme on Effica-integraatio, josta on sovittu yhdessä Tieto Oyj:n kanssa kesäkuussa 2009. Ensimmäisessä vaiheessa integraatio tulee kattamaan sekä avo- että laitoshoidon RAIsoft-ohjelmistot. Jatkokehityssuunnitelmissa ovat psykiatrinen avohoito ja kehitysvammahuolto.

  • ...ollut näytteilleasettajana useissa tapahtumissa, sekä Suomessa että kansainvälisesti, muun muassa:

    - Pääkaupunkiseudun RAI-seminaarit kevät/syksy (Helsinki)
    - Sairaanhoitajapäivät (Helsinki)
    - Äldredagarna (Tukholma)
    - ACQI State Conference (Gold Coast)
    - Canadian RAI Conference (Halifax)
    - Nursing Informatics (Helsinki)
    - IAGG World Congress of Gerontology and Geriatrics (Pariisi)
    - HealthCare Providers NZ Conference (Christchurch)
    - Ett Bra Liv (Tukholma)
    - Vanhustyön seminaari (Kokkola)
    - Mielenterveysmessut (Helsinki)
    - Hyvä Vanhuus (Helsinki)
    - Äldreomsorgsdagarna (Tukholma)

  • ...vahvistanut asemaansa kansainvälisillä markkinoilla. Sveitsissä jo 40% ikäihmisten laitoshoidon vuodepaikoista arvioidaan RAIsoft-LTC -ohjelmiston avulla. Australiassa ja Uudessa Seelannissa ensimmäiset asiakkaat ovat ottaneet käyttöön Raisoftin ratkaisut. Pilotointeja on vireillä Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Singaporessa.

Olemme vuonna 2009 myös panostaneet entistä enemmän tiedottamiseen ja vuorovaikutusmahdollisuuksiin netissä.

Raisoft on:

  • ...laajentanut sisällön määrää yrityksen nettisivuilla: http://www.raisoft.com/

  • ...ylläpitänyt kaikille asiakkaille suunnattuja RAIsoft-tukisivuja netissä. Vuoden 2009 aikana olemme vastaanottaneet kymmeniä, lähinnä RAI-arviointien sisältöön liittyviä kysymyksiä, joihin asiantuntijamme ovat ottaneet kantaa. Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset niihin löytyvät netistä seuraavasti: http://www.raisoft.com/tuki (edellyttävät tunnuksen/salasanan)

  • ...päivittänyt yritysblogia säännöllisesti: http://raisoft.blogspot.com/

  • ...avannut Twitter-palvelun, johon päivitetään ajankohtaista tietoa Raisoftista, RAI:sta ja vanhustenhuollosta. Nopeutensa takia Twitter on erityisen hyvä kanava tuoreen tiedon jakamiseen ja sen saamiseen. Myös Twitter-mikroblogin seuraaminen on kevyempää ja nopeampaa kuin perinteisten blogikirjoitusten. Seuraa meitä Twitterissä http://twitter.com/raisoft

  • ...perustanut Facebook-fanisivut - Raisoft. Liity ryhmään: http://www.raisoft.com/fb

Tervetuloa tutustumaan ja kommentoimaan!

Ollaan yhteyksissä myös vuonna 2010!

maanantai 21. joulukuuta 2009

Hyvän joulun toivotus Raisoftilta

Tapahtumarikas vuosi 2009 on päättymässä ja on aika rauhoittua joulun viettoon.



Toivotamme oikein hyvää joulua sekä RAIkasta uutta vuotta 2010!

T. Raisoftin väki

torstai 10. joulukuuta 2009

Raisoft mukana hyvinvointialan WELMED LABs -hankkeessa

Raisoft on mukana WELMED LABs -hankkeessa, jossa kehitetään testauslaboratorio toimintakyvyn, tasapainon, lihasvoiman ja kunnon arviointiin. Painopisteenä on kuntoutumista tukevan teknologian ja käytäntöjen kehittäminen.

Väestön ikääntyessä on löydettävä uusia keinoja, jonka pohjalta toimintakyvyn heikentymisen riskitekijät tunnistetaan ajoissa. Vanhustenhuollossa ja kuntoutuksessa fyysinen toimintakyky on tärkein kustannusten selitystekijä ja myös oleellinen tekijä elämänlaadun ylläpitämisessä ja laitostumisen tarpeen vähentämisessä.

Eräs tärkeä osa-alue on kaatumisriskien selvittäminen tasapaino-, voima- ja kävelytutkimuksilla. Toimintakyvyn eri osa-alueet on arvioitava systemaattisesti, jotta ikääntyvä henkilö voisi toimia itsenäisesti kotona mahdollisimman pitkään. Raisoftin ratkaisut soveltuvat toimintakyvyn järjestelmälliseen ja luotettavaan mittaukseen sekä myös riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kartoittamiseen.

WELMED LABs -hankkeen pääkohderyhmät ovat:

  1. Asiakkaat (potilaat): Ikääntyneet ja kuntoutustarpeessa olevat henkilöt, jotka hyötyvät toimintakyvyn syvällisestä tutkimuksesta.

  2. Hoitopalvelun tuottajat: kunnat, sairaanhoitopiirit, yksityiset palveluntuottajat ja niiden hoitohenkilökunta, lääkärit, johtajat.

  3. Hyvinvointialan yritykset

Hankkeen tuottama video - tapausesimerkki kaatuneesta ikääntyneestä mieshenkilöstä on katsottavissa WELMED LABs -hankkeen nettisivuilta.


Videossa (kestoltaan n. 5 min) havainnollistetaan miten hankkeessa hyödynnetään kehittyneitä menetelmiä toimintakyvyn arvioinnissa, sekä hoidon suunnittelussa ja seurannassa.

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

"Manpoweria" Helsingin Diakonissalaitokselta


Jutun kirjoittaja on Raisoftin kouluttaja Mervi Kivistö.



22.10.2009, muutaman mutkan jälkeen (koulutuspaikka vaihtui lennossa), päästiin aloittamaan Helsingin Diakonissalaitoksen ”RAI hoidon suunnittelussa” -koulutus. Koulutukseen osallistui HDL:n asumispalveluiden yksiköistä lähihoitajia, sairaanhoitajia ja vastaavia ohjaajia. Koulutukseen osallistui myös yksikön johtaja.



Päivä aloitettiin yksiköiden nykytilanteen arvioinnista RAI:n käytön suhteen. Kävimme läpi arvioinnin ja hoidon suunnittelun prosessia. HDL:n tavoitteena on yhdenmukaiset RAI-käytännöt ja tasavertaisuus ajatellen asiakastasoa.

Seuraavaksi siirryimme asiakastasolle tarkastelemaan arvioinnista saatavia toimintakykyä kuvaavia mittareita, niiden merkitystä ja käytettävyyttä. Yksiköissä ei ole vielä käytössä uudistettua RAIsoft-LTC v3 -ohjelmistoversiota, mutta kävimme kuitenkin uudetkin RAI-mittarit läpi. Uusia mittareita ovat:

  • Sosiaalista aktiivisuutta/osallistumista (SES) kuvaava mittari
  • Hoitajien antaman ylläpitohoidon ja kuntoutuksen mittari (NREHAB)
  • Kuntoutumisenpotentiaalia kuvaava mittari (REHABPOT)
Tarkastelimme tietoja ohjelmiston kautta, esimerkkitapausta hyödyntäen. Keskustelimme mm. passiivisen ja aktiivisen liikehoidon eroista sekä tavoitteista. Jokaisen mittarin kohdalla kävimme katsomassa esimerkkitapauksen avulla RAI/MDS-arvioinnista mitä tietoja sieltä tulee esille ja kuinka yksittäinen mittari muodostuu.

Parityöskentelynä koulutukseen osallistujat miettivät kahden arvioinnin vertailusta esille nousevaa tietoa ja hyödynnettävyyttä esim. hoitosuunnitelman päivitys-/tarkistusvaiheessa. Lisäksi parityöskentelynä jokainen pari sai oman esimerkkiasiakkaan ja tehtävän miettiä, mitä hoidon tarvealueita he mittaritietojen kautta nostaisivat esille.



Lounastauon jälkeen mentiin asioissa eteenpäin, siirtyen tarkistuslistan sisältöön ja käytettävyyteen. Asiakastasolla kannattaa hyödyntää ensin mittaritietous ja sen jälkeen tarkistuslistan (RAPs) avulla tarkentaa hoidon tarvealueita. Tarkistuslista nostaa esille esim. ravitsemuksen riskit ja ongelmat, kaatumisen uhan, käytösoireet jne. Käytyämme nämä asiat läpi rentouduimme hetkisen kahvikupposen äärellä ja siirryimme ryhmätehtäviin. Jokaisella ryhmällä oli esimerkkitapausta hyödyntäen eri toimintakyvyn osa-alue tarkasteltavana. Ryhmätyöskentelyn jälkeen ryhmät esittelivät tuotoksiaan.

HDL:n hoitohenkilöstö oivalsi perusteet (mittarit ja tarkistuslista) hyvin ja voivat luottavaisin mielin lähteä hyödyntämään RAI-arvioinnista saatavaa tietoa asiakkaidensa hoitosuunnitelmiin. Lähes jokainen ryhmä oli avannut hyvin hoidon tarvealueen kuvauksen, kuvannut mitattavan tavoitteen, miettinyt hoitotyön menetelmiä, joiden avulla tavoite saavutettaisiin sekä kuinka esim. kirjaamisen kautta tarvealueen tavoitteellista toteutumista seurataan.



Paras palkinto kouluttajalle on havaita oppimista ja motivoituneisuutta. Halulla käyttää RAI-työvälinettä laadukkaasti ja monipuolisesti päästään pitkälle. Mittareiden käyttöä joutuu harjoittelemaan - niin on allekirjoittanut itsekin tehnyt. RAI tuo käytön myötä koko ajan lisää hyödyntämismahdollisuuksia (esim. laadun seurantaan, osaamisen kehittämiseen ja henkilöstömitoitukseen liittyen), mutta on toki hyvä lähteä liikkeelle asiakaslähtöisestä hoidon suunnittelusta ja kirjaamisesta. Perussettiin kuuluvat vointia ja toimintakykyä kuvaavat mittarit, tarkistuslista hoidon suunnittelua varten ja toiminto, jolla asiakkaan arviointeja voidaan verrata toisiinsa.

Koulutuspäivän palautteista poimin seuraavia kommentteja:

  • RAI on monipuolinen järjestelmä
  • Uusi ohjelmaversio on monipuolisen oloinen
  • Mittareiden avaaminen arjen tasolle oli tärkeää, paljon uutta asiaa, voin hyödyntää koulutuksessa saamaani tietoa hyvin omaan työhöni
  • Mielenkiintoinen aihe, auttoi ymmärtämään miksi arviointeja tehdään
  • Esimerkkitapauksen avulla mittareiden läpikäyminen auttoi oppimista
  • Koulutuksen painoalue oli tärkeissä asioissa
  • Tieto oli suoraan hyödynnettävissä
  • Opetus oli selkeää, ei edetty liian nopeasti
  • Ammattitaitoista opettamista
  • Hyvin esitetty tieto on helppo hyödyntää
  • Kertaus voisi olla joskus hyvä
Kiitos koulutuspäivään osallistuneille, toivotan teille hyvää jatkoa! Toivottavasti vielä tavataan RAI-asioiden merkeissä…

Ai mistä tuo Manpower tulee… Siitä, että yleensä koko vuoden aikana on yhteensä sama määrä miehiä koulutuksissa kuin nyt oli tässä yksittäisessä koulutuksessa. Hoitotyön maailma on hyvin naisvoittoinen. Miehet olisivat oikein tervetulleita hoitotyön maailmaan suurempinakin joukkoina kuin tällä hetkellä on.

- Mervi



Alla yksikönjohtajan Mika Paasolaisen kuvaus yksiköistä, joista hoitohenkilökuntaa koulutuksessa oli.

Helsingin Diakonissalaitos on 140-vuotias yleishyödyllinen säätiö, joka tarjoaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja sekä näiden alojen koulutusta. Säätiön yleishyödyllinen toiminta käsittää diakoniapalvelut, diakoniaopiston, kehittämispalvelut sekä sisäiset palvelut. Tytäryhtiöistä merkittävimmät ovat Diacor terveyspalvelut Oy ja Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy. Konsernin palveluksessa on noin 1500 henkilöä, heistä puolet työskentelee tytäryhtiöissä. Vuonna 2008 konsernin toiminnan tuotot olivat 112 miljoonaa euroa. Helsingin Diakonissalaitos tuottaa asumispalveluja kaikenikäisille, eri elämäntilanteissa oleville ihmisille pääkaupunkiseudulla.

Palveluasumisyksikkö Alppitupa sijaitsee Diakonissalaitoksen korttelissa Kalliossa. Se on koti ikääntyneille, alkoholiongelmaisille helsinkiläisille, jotka ovat päihteiden käytön vuoksi perinteisin keinoin vaikeasti asutettavia. Alppituvassa asuminen ei edellytä elämäntavan muutosta, vaan henkilökunta kunnioittaa asukkaiden omaa käsitystä omasta parhaastaan. Alppituvassa on 21 asuinhuonetta.

Lehmustupa on koti tuen ja hoitopalvelujen tarpeessa oleville henkilöille, joille ei löydy helposti muualta palveluasuntoa tai hoivakotia. Lehmustuvassa on 17 pienyksiötä, joista osa on varattu hiv-positiivisille ja aidsia sairastaville henkilöille. Lehmustupa tarjoaa pitkäaikaista tuettua asumista. Lehmustuvassa voi asua elämänsä loppuun saakka.

Malmikoti tarjoaa pysyvän kodin vammaisille miehille ja naisille, jotka ovat perinteisin keinoin vaikeasti asutettavia. Yksikössä on 22 paikkaa ja se sijaitsee Malmilla. Malmikodissa asuminen ei edellytä elämäntavan muutosta, vaan henkilökunta kunnioittaa asukkaiden omaa käsitystä omasta parhaastaan. Asukkaille järjestetään kuntoutusta ja muuta tukea hänen omilla ehdoillaan.

Sanervakoti tarjoaa tehostettua palveluasumista haastavasti käyttäytyville helsinkiläisille, joille ei ole löytynyt muuta palveluvaihtoehtoa. Sanervakoti toimii hiljattain peruskorjatuissa tiloissa Myllypurossa. Sanervassa on yhteensä 79 asukaspaikkaa. Kodin asukkaat ovat alle 65-vuotiaita pitkäaikaissairaita ja dementoituneita henkilöitä, joiden fyysinen ja psyykkinen terveydentila sekä sosiaalinen toimintakyky ovat huomattavasti alentuneet. Sanervakodin toiminnan lähtökohtana ovat kodinomaisuus, turvallisuus ja yhteisöllisyys. Sanerva tarjoaa asukkailleen ympärivuorokautisen hoidon ja tuen, lääkäripalvelut sekä muut tukipalvelut yhteistyössä julkisen terveydenhuollon kanssa.

tiistai 6. lokakuuta 2009

Ulkoilu käy työstä

Ulkoilu käy työstä, ainakin Raisoftin tyky-iltapäivää vietettäessä. Lajikirjo oli taas erittäin kattava, siitä kiitos kaikille innovaattoreille!

2. lokakuuta 2009, yhteisen lounaan jälkeen, suuntasimme aurinkoiselle urheilukentälle suorittamaan leikkisää moniottelua. Alkutoimenpiteenä arvottiin parit. Arvonta sujui ilman dramatiikkaa...

Ensimmäinen laji oli mielenkiintoinen ja haastava! Kyseessä oli telakanheitto moukarityylillä. Telakkana oli käytöstä poistettu Palm-kämmentietokoneen lataus- ja synkronointitelakka. Jännittävän kisan parhaasta tuloksesta vastasi Magnus N, joka kiskaisi telakkasysteemin lukemiin 43,20 metriä! Maailmanennätys?


Jan F ja Juha H mittamiehinä

Myös seuraavassa lajissa, rakettikeihäässä, nähtiin tasainen kisa. Naiset saivat heittää vahvemmalla kädellä ja miehet tyytyivät heikompaan. Henkilökohtaisissa tuloksissa Juha H sijoittui kärkeen tuloksella 18,30 metriä (toimitusjohtaja tykitti 9,23 ollen viimeinen :-).


Anne B ja Marjo B antavat rakettikeihäälle kyytiä

Heittolajien jälkeen siirryttiin mehukkaita yllätyksiä tarjoaviin lajeihin. Eräänä esimerkkinä tasajalkapituushyppy takaperin. Ei lainkaan helppoa... Magnus N oli tämän lajin sankari tuloksella 1,62 metriä (allekirjoittanut ponkaisi alle puolet siitä...)


Lucas V ja Tom C tarjoavat tyylinäytteen

"Timing is essential" todetaan englanniksi, eli ajoitus on tärkeä. Tämä mielessä lähdettiin arvaamaan omaa tulosta sadan metrin juoksukisassa. Tarkkuutta vaativassa lajissa nähtiin neljä kpl alle sekunnin virhemarginaaleja. Kuningas oli myös tässä lajissa Magnus N, tuloksena minimaalinen virhe: 39 sadasosasekuntia!




Puujalkakävelyssä otettiin puiset apuvälineet käyttöön. Lyhyen radan kiertämiseen kului yllättävän paljon aikaa ja saatiinpa samalla hyödyllistä nauruterapiaa... Magnus N kiersi radan nopeimmin. Tuloksena häikäisevä 12,82 sek.



Vauhdin huumaa à la Marjo B ja Magnus N


Eniten etukäteisjärjestelyjä vaatineessa lajissa, Lost In The Forest, yhdistyivät kartanlukutaito, juoksukunto ja tekninen osaaminen (kosketusnäytöllisen kämmentietokoneen käyttötaito). Tavoitteena oli pareittain löytää karttaan merkityt rastit oikeassa järjestyksessä mahdollisimman nopeasti ja vielä kirjata jokaisen rastin yhteydestä löytyvä koodi kämmentietokoneelle! Magnus N oli sekä toiminut ratamestarina että koodannut kisassa käytetyn kämmentietokoneohjelmiston. Huipputasaisessa kisassa (kolme tiimiä neljän sekunnin sisällä) voiton vei tiimi Anne B + Lucas V. Aika 2min 28sek.


Porukka koolla ennen suunnistuskisan alkua

Auringonpaisteessa nautitun kahvin jälkeen suuntasimme kohti tenniskenttiä. Karvapallolle annettiin kyytiä kahden geimin nelinpeleissä. Tennis oli monelle osallistujalle myönteinen ylllätys, eli jatkoa saattaa vielä seurata jossain vaiheessa. Miniturnauksen voitti tällä kertaa tiimi Juha H & Johan B.

Palloilulaji oli vuorossa myös seuraavaksi. Norsupallorankkarikisassa tavoite oli yksinkertainen: mahdollisimman monta maalia vastustajan selän taakse. Kisassa ykkössijan jakoivat tiimit Jan F & Joacim S sekä Anne B & Lucas V.


Jan F maalinteossa. Tom C kokeilee yläriman kestävyyttä.

Leppoisasta pallon potkimisesta siirryttiin päivän vakavimpaan lajiin, Mini Cooperiin. Cooperin testi kestää 12 minuuttia, mutta Raisoftin kehittämässä Mini Cooperissa rataa kierretään minuutin ja 20 sekuntia. Alle puolitoista minuuttia tuntuu etukäteen lyhyeltä ajalta, mutta radalla se tuntuu ikuisuudelta. Maitohapoilta ei vältytty ja anaerobinen kynnys ylittyi reilusti kun juoksijat tulivat maaliin. Magnus N oli omaa luokkaansa, mutta kakkos- ja kolmossijasta taisteltiin. Juha H vei pidemmän korren, mutta Johan J hiillosti erinomaisesti loppumatkasta!

Rankan iltapäivän päätteeksi otettiin kertakäyttösadetakit käyttöön (kypäräkin olisi ollut asiallinen kapistus ;-). Päätöslajina oli suurelle yleisölle tuntematon kananmunanheitto. Tiimit saivat valita heittäjän ja vastaanottajan ja niin kauan kuin raaka kananmuna pysyi ehjänä lisättiin etäisyyttä vähitellen. Jokaisella tiimillä oli käytössään kahden kananmunan arsenaali. Kaksi tiimiä pääsi vajaan seitsemän metrin tulokseen, seuraavat kaksi tiimiä reilun yhdentoista metrin tulokseen, mutta voittajatiimi, Juha H & Johan B iski tauluun huimat lukemat, 25,50 metriä! Roiskeilta ei vältytty, mutta ne taitavat kuulua tähän herkkään lajiin...



Kypärän käyttöä suositellaan, mutta Johan J on päättänyt pärjätä ilman.

Illalla uni taitoi maittaa itsekullekin, mutta seuraavana päivänä olikin jo virkeä olo (ja kipeät takareidet :-)

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Kouluttajan kolumni: Ensimmäinen vuoteni Raisoftin kouluttajana



Jutun kirjoittaja on Anita Akiola. Hän kertoo ensimmäisen vuoden kokemuksistaan Raisoftin kouluttajana.



Hei RAI-ystäväni,

Nyt on kulunut jo vuosi siitä, kun ryhdyin kouluttajaksi Raisoftille. Vuosi on ollut antoisa ja uskon että niin minäkin kuin osallistujat olemme oppineet toisiltamme, kiitos siitä!

Vuoden aikana olen saanut nähdä hoitohenkilökuntaa ympäri Suomea, oppinut hahmottamaan missä päin Suomea on mm. Haukipudas toisin sanoen saanut tutustua eri paikkakuntiin. Navigaattorin käytönkin olen oppinut, jotta löydän perille oikeaan paikkaan oikeaan aikaan (joskus navigaattori vei jonnekin metsäpolulle Nastolaan mennessäni, mutta perille löysin :-) Toisin sanoen olen Suomen suhteen jo aika hyvin "kartalla", eli se lisäbonuksena tässä kouluttajan työssä on. Olen saanut todeta että myös Suomesta löytyy kauniita ja idyllisiä maisemia, eli aina ei tarvitse lähteä ulkomaille saadakseen maisemallisia kokemuksia ja uutuuden elämyksiä vieraassa ympäristössä.

Kouluttajana olen huomannut kuinka eripuolilta Suomea löytyy innostunutta hoitohenkilökuntaa kehittämään asiakkaiden hoidon laatua. On ollut ilo huomata ja kuulla se innostunut puheen sorina ja ne kysymykset, joita mm. RAI-järjestelmän MDS-arviointiin liittyvä koulutus saa aikaan.



RAIsoft-ABC -koulutuskonsepti on kokonaisuus jossa opetellaan vaihe kerrallaan käyttämään ja hyödyntämään RAIsoftin ohjelmiston RAI/MDS-arviointia sekä ohjelmiston asiakas- että yhteenvetoraportteja. Vaiheittain eteneminen on tärkeää, jotta arvioinnin oppii tekemään ja tulkitsemaan oikein, sekä oppii hallitsemaan ohjelmiston teknisen käytön. Nämä opittuaan on tärkeää hyödyntää ohjelmistosta saatuja raportti- ja mittaritietoja asiakkaan hoitoprosessissa.

Esimiehille on tärkeää ennen käyttöönottoa käydä esimiehille tarkoitettu koulutus, jossa he saavat hyviä valmiuksia tukea henkilökuntaansa RAI-tietojärjestelmän ja RAIsoft-ohjelmiston käyttöönotossa sekä koulutussuunnitelmissa. Koulutuksessa panostetaan myös tärkeänä osa-alueena siihen, miten RAI:ta voi käyttää johtamisen tukena.




Joskus koulutettava on voinut tehdä arviointeja yksikössään jo useamman vuoden ja osallistuu vasta sitten A-koulutusosioon (= Infoa RAI-järjestelmästä sekä käyttötarkoituksesta). Koulutuksen yhteydessä hän usein oivaltaa miksi on arviointia tehnyt ja miten sitä olisi jatkossa tarkoitus hyödyntää. Koulutuksen käytyään RAI:n tekemiseen motivoituu toisella tavalla.

Ilokseni olen saanut huomata, että koulutuksen jälkeen osallistujalle on tullut ymmärrys siitä, ettei RAI/MDS-arviointia tehdä "jollekin johonkin", vaan että se on hoitohenkilökunnan oma työväline asiakkaan hoidon tarpeen suunnittelussa ja arvioinnissa. Tavoitteena on asiakkaan tavoitteellinen, yksilöllinen, asianmukainen ja laadukas hoito.

B1-koulutusosiossa (= RAI-arviointikoulutus) olen huomannut miten erilaisten asiakkaiden tulkinta voi olla hyvinkin haastavaa. B1-koulutuksessa käymme paperiversiona RAI/MDS-arviointilomaketta läpi, hyödyntäen RAI-käsikirjaa sekä asiakasesimerkkejä.

Koulutuksen aikana vuorovaikutus on aktiivista ja osallistujat usein kysyvät asiakkaansa arviointiin liittyvistä tulkintaongelmista. Kouluttajana annan esimerkkejä tyypillisimmistä tulkintaa vaikeuttavista kysymyksistä ja koulutus on ollut hyvin käytännönläheistä.
Koulutuksissa muistutan Raisoftin tukisivuista, joita voi hyödyntää vielä koulutusten jälkeen epäselvissä tulkintakysymyksissä.

Koulutuksen tavoitteena on, että tulkinta on mahdollisimman oikein tehty, jotta saadaan luotettavat asiakas- ja yhteenvetoraportit. B1-koulutuksessa, RAI/MDS-arvionnin tekoa opetellessa, koulutuksen sisältö on myös oman asiakkaan hoitokäytäntöjen tarkistamista. Osallistujat alkavat miettimään sekä omia että yksikkönsä hoitokäytäntöjä ja niiden mahdollisia syitä ja kehittämiskohteita, jotta asiakkaan hoidolle saadaan vaikuttavuutta.

B2-koulutusosiossa (= RAI-ohjelmistokoulutus) osallistuja saa tehdä RAI/MDS-arvioinnin omasta asiakkaastaan tietokoneelle. Koulutuksissa kuulee mm. seuraavanlaisia kommentteja:
  • "Kauheasti lääkkeitä mun asiakkaalla on?"
  • "Nyt kyllä katson lääkärin kanssa lääkkeet läpi!"
  • "Miksi mun asiakas muuten syö sosemaista ruokaa?"

  • tai käytösoireita arvioitaessa "Muuten se vaeltelee usein iltaisin, mutta aamulla ei, johtuisiko se…"
B2-koulutuksissa asiakasarvioinnit tehdään useimmiten kannettavilla tietokoneilla, jotka tuon mukanani. Usein osallistujia on kaksi/tietokone. Osallistujien ollessa kahdestaan koneen ääressä on ollut mukava kuulla myös heidän keskinäistä keskustelua tuntemastaan asiakkaasta. Joskus kahden hoitajan näkemys asiakkaan voimavaroista voi olla erilainen ja asian "auki puhuminen" on hedelmällistä ja yhtenäisiä hoitokäytäntöjä tuottavaa.

RAI/MDS-arvionnin hyödyntämiseen/hoidon suunnitteluun liittyvää C1-koulutusosiota on ollut todella mukava opettaa. Viimeistään tässä kohdin osallistuja huomaa miten hyvä työkalu RAI:n MDS-arviointi on asiakkaan hoidon laatua kartoittaessa ja hoidon vaikuttavuutta seuratessa.



Seuraavat kommentit voivat kuvata sitä innostusta ja motivaatiota mitä arvioinnin hyödyntäminen parhaillaan osallistujassa saa aikaan:

  • "Tämä on tosi hyvä, mä oikein odotan että pääsen tekee hoitotyön suunnitelmaa!"
  • "Ai nyt mä ymmärrän miksi tätä tehdään, kun ollaan vaan tehty ja vie paljon aikaa ja sitten luultu että sitä tehdään johonkin tutkimustarkoitukseen, tämähän on hyvä!"
Innostunut puheensorina on tässäkin koulutuksessa melkoinen. C1-koulutuksessa osallistujat jaetaan ryhmiin ja he saavat kuvitteellisen asiakasesimerkin raporttien pohjalta tehdä hoitotyön suunnitelmaa kartoittaen ohjelmistosta saatavista raporteista henkilön mahdolliset voimavarat, ongelmat ja riskitekijät.

Koska esimerkkihenkilö on heille tuntematon he joutuvat syventymään asiakasraportteihin (esim. hoidon suunnittelun tarkistuslista, RAI-mittarit ja asiakasrakenneluokitus) ja oppivat huomaamaan miten paljon nämä raportit kuvaavat niin asiakkaan fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalistakin vointia. Tunnuslukuja hyödyntämällä osallistujat saavat kuvan myös tuntemattomasta asiakkaasta.

Mukavaa on ollut huomata että A-, B1-B2 ja C1-koulutuksissa on ollut myös esimiehiä.
Esimiehet ovat kokeneet tärkeäksi tietää mitä "arvioitsijat" tekevät, mitä asioita asiakkaasta arvioidaan sekä miten arvioitava asia näkyy asiakas- ja osasto-/yksikköraporteissa. C1-koulutuksissa esimiehet ovat voineet tukea hoitajia kertoen heille miten koulutustietoa voidaan soveltaa heidän omien yksiköiden kirjaamiskäytäntöihin /-malleihin.

Yhteenvetoraporttien avulla esimiehet voivat seurata yksikkönsä hoidon vaikuttavuutta sekä mahdollisia ongelmia, joihin on hyvä esim. hoitokäytännöillä puuttua. Yhteenvetoraportit koostuvat yksittäisistä asiakasarvioinneista, joten siksi on myös esimiehen hyvä tietää mahdollisisten epäselvien raporttien kohdalla mitä RAI/MDS-arvioinnin osa-aluetta kannattaa tarkistaa tai mihin voisi hoitokäytännöillä panostaa. Kysymysten tulkinnassa voi myös mahdollisesti olla jotain, joka on voinut vääristää tuloksia.

Koulutuksissa on aika ajoin tullut esille myös arvioinnin tekoon liittyvä aikaongelma.
Käyttöönotossa on hyvä selkeästi sopia käytännöt miten arvioinnin tekoon järjestetään aikaa. RAI/MDS-arviointihan on osa hoitotyötä ja kun sen tekee huolella, hyödyntäen siitä saatavaa tietoa, niin ajan saa takaisin. Aikaa säästyy pitkässä juoksussa mm. selkeillä, yhtenäisillä asiakas- ja yksikkökohtaisilla hoitokäytännöillä, jotka vähentävät tiedonpuutetta ja yksittäisiä "sooloiluja" asiakkaan hoidon vaikuttavuutta tavoitellessa.

Nyt syksy tulee kovaa vauhtia ja koulutukset alkavat jälleen eri puolilla Suomea. Kiitos kaikille koulutuksiini osallistuneille mukavasta yhteistyöstä! Toivottavasti olen saanut "istutettua" osallistujille RAI:n hyödyntämisen siemenen.



Oikein pirteää ja kirpakkaa syksyä kaikille!

RAI, RAI rallallaa… talvea odotellaan,

t. Anita

perjantai 11. syyskuuta 2009

Ett Bra Liv 2009

Raisoft osallistuu jo toisen kerran Tukholmassa järjestettäville sosiaali- ja terveysalan messuille, Ett Bra Liv. Kolmipäiväiset messut keräävät päivittäin n. 2 800 osallistujaa.

Tänä vuonna 9.-11.9 järjestettävssä tapahtumassa on yli 130 näytteilleasettajaa ja osallistujille on tarjolla kuutisenkymmentä seminaariluentoa.


Kuvassa Raisoftin myyntipäällikkö Joacim Sandbacka esittelee Raisoftin ratkaisuja vanhustyön ammattilaiselle.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Suomalaisyritykset hyvin esillä IAGG:n maailmankongressissa, Pariisissa

Neljä suomalaisyritystä on näköalapaikalla IAGG:n maailmankongressissa: 19th IAGG World Congress of Gerontology and Geriatrics, Pariisissa, 5-9 heinäkuuta 2009.





Raisoft osallistuu näytteilleasettajana joka neljäs vuosi järejestettävään maailmankongressiin. Sunnuntana 5. heinäkuuta alkanut kongressi kerää yli 6 000 osallistujaa yli 40 maasta.

Suomalainen osaaminen on kongressin alkupäivinä herättänyt runsaasti kiinnostusta. Monen maan asiantuntijat ovat kongressin näyttelyssä tutustuneet suomalaisyritysten (Raisoft, HUR, HURLabs ja Physiotools) tarjontaan.

maanantai 29. kesäkuuta 2009

Nursing Informatics 2009 kongressin tunnelmia

Helsingissä on meneillään (28.6.-1.7.2009) kansainvälinen hoitotyön tietotekniikan ja tiedonhallintakongressi, Nursing Informatics 2009.

Raisoft on näytteilleasettajana kongressissa, joka kerää viitisensataa osallistujaa ympäri maapallon. Mukana on myös Raisoftin kumppani, Luovaliike, jonka mobiiliratkaisut ovat Raisoftin sovellusten tavoin herättäneet kiinnostusta Australian markkinoilla.

Kongressin teemana on Nursing Informatics – Connecting Health and Humans.



Kuvassa Raisoftin tietojohtaja, Johan Boholm, esittelee RAIsoft-sovellusta NI2009 -tapahtuman yhteydessä.

torstai 18. kesäkuuta 2009

Raisoftin Tyky-päivä 9.6.2009

Jutun kirjoittaja on Raisoftin kouluttaja Kirsi Uusitalo.


Suomessa alkunsa saanutta tyky-toimintaa on yrityksessämme harrastettu jo usean vuoden ajan. Leikkimielisten urheilukisojen yhteydessä kisaamme joukkueittain vuosittain RAIsoft Trophy -pokaalista.

Kesäkuinen aamu valkeni raikkaana ja aurinkoisena, kun Raisoftin henkilökunta starttasi tyky-päivän merkeissä kohti Hickaröä - osa rullaluistellen ja osa pyöräillen. Matkaa ensimmäiseen kohteeseen kertyi n. 9 km. Vaikka kohtuullisen raitis kesätuuli siivitti matkaamme, perillä meitä odotti lämmin kesäinen auringonpaiste.



Joukkuejaon jälkeen alkoi kisailu. Reilu tunti vierähti mitellessämme taitojamme minigolfin parissa. Rata oli paikoin kohtuullisen haasteellinen, mutta suuria onnistumisen elämyksiäkin koettiin joka joukkueessa.




Tiukan kisan jälkeen maistuikin jo herkullinen lounas. Runsaan lounaan jälkeistä ruokalepoa emme ehtineet pitää, vaan matka jatkui saman tien takaisin Kokkolan leirintäalueelle - jälleen rullaluistellen ja pyöräillen.



Tässä vaiheessa aurinko oli jo painunut pilvien taa, ja raitis kesätuuli puhalsi mereltä päin. Aamukahvin aikana olimme saaneet kuulla kesätyöntekijämme nepalilaisen Roshan Guptan kertovan kriketin historiaa ja periaatteita.



Leirintäalueella saimme sitten tutustua tuohon peliin lyöntiharjoittelun merkeissä aito pakistanilainen krikettimaila lyöntivälineenä.
Tässä muutamia tyylinäytteitä:







Krikettiharjoitusten jälkeen jatkoimme kohtuullisen suomalaiskansallisella lajilla; frisbeegolfilla. 8-reikäinen rata oli mereltä puhaltelevan tuulen vuoksi yllätyksellinen. Joukkueittain etenimme ”reiältä” toiselle vaikeissa olosuhteissa. Vaikka heittotaktiikka mietittiin jokaista rataa varten huolellisesti, tuuli aiheutti vaikeuksia kohteen saavuttamisessa useammankin kerran. Kaikki joukkueet kiersivät radan kuitenkin lähes tasatuloksilla.



Urheilusuoritusten jälkeen oli vielä mahdollisuus käydä saunomassa iParkin saunatiloissa. Kylmän sään kangistaessa jo jäseniä viimeiseksi urheilulajiksi kaavailtu beachvolley-kisa jäi tällä erää väliin. Kiertopalkintona kulkeva iso Raisoft Trophy -pokaali odottelee Vaasantiellä jälleen tulevien vuosien kisoja.

torstai 11. kesäkuuta 2009

Kouluttajan kolumni: RAI Avainosaajakoulutuksella hyvä vastaanotto



Jutun kirjoittaja on Raisoftin kouluttaja Mervi Kivistö. Hän kertoo kokemuksistaan Raisoftin uuden RAI Avainosaaja -koulutuskonseptin tiimoilta.



Tervehdys,

Ensimmäinen laitoshoidon RAI Avainosaaja -koulutus pidettiin aurinkoisena ja lämpimänä toukokuun päivänä Nivalassa. Koulutukseen osallistui Kallion peruspalvelukuntayhtymän hoitotyöntekijöistä RAI-vastaaviksi valitut henkilöt. Osa koulutukseen osallistujista oli käyttänyt RAI-järjestelmää potilaiden toimintakyvyn arviointiin ja hoidon suunnitteluun jo useamman vuoden ajan. Suurimmalle osalle RAI järjestelmä on tullut käyttöön vuonna 2009.




Raisoftin RAI Avainosaaja 1 -koulutuksen avulla mietitään yksiköihin toimintatapoja, joiden avulla ylläpidetään arviointien sisällöllistä luotettavuutta nyt ja jatkossa. Puolivuosittain arviointien (myös voinnin muuttuessa oleellisesti) tiedot hyödynnetään potilastasolla hoitotyön suunnitelmissa hoidon tarvealuemäärittelyyn ja hoidon vaikuttavuuden seurantaan. Tämän avulla turvataan hoidon jatkuvuus ja samalla asiakaslähtöisyyden periaate toteutuu.

RAI:n MDS-arviointi on hyvin kokonaisvaltainen ja ajoittain koetaan, että arvioinnin sisällölliset kysymykset ovat vaikeita, hankalia tai tulkinnanvaraisia. Kallion peruspalvelukuntayhtymässä on useita yksiköitä neljässä eri kunnassa. Jokaisessa yksikössä on RAI-vastaava. Koulutuksessa käytiin läpi MDS-arvioinnista yleisimmin esille nousseita kysymyksiä. Ryhmät miettivät näihin vastauksia ja keinoja, sekä kuinka ohjaavat ongelmatilanteissa muita hoitajia.

Koulutuksessa luotiin verkostopohjaa ja mietittiin toimintamalleja, kuinka kaikissa yksiköissä MDS-arviointien luotettavuus yhtenäisesti säilyy. Hyviä olemassa olevia keinoja on jo syntynyt ja niiden yleistettävyyttä pohdittiin. Hyödynnettiin kokemusta ja hyviksi koettuja toimintamalleja.

RAI-vastaava tarvitsee tietoa ja kokemusta, jotta hän voi toimia RAI-vastuuhenkilönä omassa yksikössään sekä tarvittaessa kykenee toiminaan toisen yksikön korvaavana RAI-vastaavana. Työkaluja MDS-arviointien luotettavuuden ylläpitämiseen löytyy RAIsoft-ohjelmistosta, RAI-kouluttajilta, käsikirjoista, käyttäjän oppaista sekä tukisivuilta. Avainosaaja 1 -koulutuksessa annetaan eväät näiden työvälineiden käyttöön. Koulutukseen osallistuva RAI-vastaava saa keinoja, kuinka motivoida, opettaa, tukea ja arvioida omassa yksikössä toteuttavia MDS-arviointeja. Koulutuksessa on huomioitu hoitotyön käytännön arki.

Nivalassa pidettävä koulutus oli hyvin rakentava ja avoin. Koulutuksen lähtökohtana oli organisaation RAI-visiosta käytännön konkreettisiin RAI-tuloksiin MDS-arviointien osalta. Koulutuksessa toimitaan ryhmänä, jolloin RAI-vastaavat tutustuvat toisiinsa ja luovat hyvän pohjan yhteiselle toiminnalle. Toivon mukaan sama ryhmä kokoontuu yhteen vielä jatkossakin. RAI-vastaavan ei tarvitse toimia yksin. RAI-vastaavat yhdessä muodostavat toisilleen hyvän tukiverkoston.

Koulutus koettiin tarpeelliseksi. Palautteiden perusteella koulutuksen eväillä on hyvä lähteä toteuttamaan käytäntöön toimintamalleja, joiden avulla MDS-arviointien sisällöllinen luotettavuus säilyy. Koulutuksesta lähdettiin konkreettisen suunnitelman kera. Suunnitelmassa oli kuvattuna, kuinka MDS-arvioinnit toteutetaan aikataulullisesti potilastasolla, kuinka ohjataan arviointien tekemistä ja miten RAI-vastaava ohjaa arvioinnin ongelmatilanteissa. Tavoitteena on ohjata hoitohenkilökuntaa oma-aloitteisesti hakemaan ohjeita ja tietoa tehtäessä MDS-arviointeja. Tähän yksiköistä tulee löytymään yhtenäiset toimintamallit ja työkalut esim. RAI-kansio, jossa oleelliset ohjeet arvioinnin tekemiseen ja niissä esille tuleviin ongelmatilanteisiin. RAI-kansio sisältää samalla perehdytysohjeet opiskelijoille ja uusille työntekijöille.



Kallion peruspalvelukuntayhtymässä RAI Avainosaaja -koulutukset jatkuvat syksyllä. Avainosaaja 2 koulutuksessa keskitytään hoidon suunnitteluprosessiin, hoitosuunnitelmaan ja asiakastason tuloksiin. Koulutuksen tavoite on RAI:n hyödyntäminen hoitosuunnitelmiin terveyslähtöisesti, tavoitteellisesti ja moniammatillisesti.

Kouluttajana odotan innolla seuraavaa koulutusta ja kuulumisia Kallion peruspalvelukuntayhtymän laitoshoidon RAI vastaavilta. Motivoin, opetan, tuen ja arvioin heitä seuraavaan askeleeseen siirtymisessä ja sen ylläpitämisessä.

Kesän alku on ollut koko Suomessa vuosikymmeniin yksi kylmimmistä. Toivotaan kesälle 2009 kuitenkin aurinkoisia ja lämpimiä päiviä riittävästi, jotta jokainen pääsee nauttimaan Suomen kesän parhaimmista puolista. Minulla on menossa työn ohella opinnot, mutta aion ottaa lämpimistä päivistä kaiken irti.





Terveisiä Nivalaan!

Kiitokset Riitta-Liisalle, osoitit arvostusta RAI-vastaaville olemalla mukana koulutuksessa ja antamalla esimiehen tuen RAI-toiminnan laadukkaalle jatkuvuudelle.

Toivotan kaikille hyvää ja rentouttavaa kesää!




Terveisin, Mervi

maanantai 8. kesäkuuta 2009

ITAC 09 -tapahtuman tunnelmia

Raisoftin ja Finlandia Villagen yhteistyö toi Australian Sydneyssä järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa TOP 4-finaalipaikan. Alla tunnelmia ITAC 09-tapahtumasta 21.5.2009.


Kaikki finalistit saivat tunnustuspalkinnon tilaisuuden yhteydessä. Vuorossa Finlandia Villagen Elizabeth Bee.

Kuvassa Raisoft Australian Ruth Baxter ja Afitrans Pty Ltd:n Ari Kallinen.


Kuvassa Raisoft Australian Ruth Baxter ja Finlandia Villagen Elizabeth Bee.