tiistai 25. lokakuuta 2011

Syksyiset RAI-terveiset kaikille!


RAI-järjestelmän käyttöönotto kasvaa koko ajan Suomessa ja se näkyy myös meidän kouluttajien työmäärässä. Matkakilometrejä kertyy ja paikkakunnat vaihtuvat tiheään. Syksyn aikana on tullut esille monia hyviä käytäntöjä RAI-järjestelmän käyttöönottoprosessien eteenpäin viemisessä. Esimiesten rooli on avainasemassa uuden työvälineen käyttöönotossa.


Raisoftin kouluttaja Mervi Kivistö ja Jyväskylän RAI-yhdyshenkilö Saila Rossi


Eräs esimerkki hyvistä käytännöistä löytyy Jyväskylän kaupungista, jossa koko hoitohenkilöstö koulutetaan ja jossa parhaillaan kouluttaudutaan RAI-arvioinnin sisällön saloihin. Kaikki kävivät RAI-järjestelmään liittyvän info-koulutuksen ja usea esimies oli ottanut jo ennen koulutuksia RAI-asian puheeksi omassa yksikössään. Joissakin tapauksissa kahvipöytäkeskusteluna ja joissakin yksiköissä oli järjestetty osastotunti aiheen tiimoilta.


Esimiehet olivat laatineet käyttöönoton suunnitelman, jonka jokainen voi vielä sähköisestä intrasta lukea. Käyttöönoton suunnitelmasta käy ilmi RAI-järjestelmän käyttöön liittyvä aikataulu, miten edetään, mitä koulutuksia syksyn 2011 aikana on tulossa ja mitä koulutuksia vuoden 2012 aikana. Suunnitelmasta näkyy milloin arviointien tekeminen RAIsoft-ohjelmistoon aloitetaan ja milloin ensimmäiset arvioinnit asiakkaille tulee olla tehtynä. Mikä on omahoitajan/vastuuhoitajan rooli RAI-toimintakyvyn arviointien tekemisessä ja mittaritietojen hyödyntämisessä. Kuinka tarkkailujakso toteutetaan ja mitä jo silloin voi arviointiin kirjata sekä missä aikataulussa tiedot siirretään ohjelmistoon.

Arvioinnin sisältökoulutuksissa päästiin hyvin eteenpäin, koska hoitajat olivat saaneet RAI-arviointilomakkeet jo etukäteen. Suuri osa hoitajista oli tutustunut arviointikysymyksiin ennalta ja tehnyt lyijykynällä merkintöjä. Moni oli toteuttanut tarkkailujakson asiakkaalle ennen koulutusta. Hoitajat tekivät koulutuksen aikana omasta asiakkaasta merkintöjä arviointilomakkeeseen.

Tammikuussa 2012 aloitetaan RAI-avainosaajakoulutukset Jyväskylässä. Tarkoituksena on, että aluksi avainosaajat toimivat omissa yksiköissään tukena, jotta arvioinnit tehdään luotettavasti. Jatkossa heidän roolinsa on tukea mittaritietojen hyödyntämistä hoidon suunnitteluprosessissa ja hyödyntää oman yksikön kehittämistyössä RAI-järjestelmästä saatavaa tietoa yhdessä esimiehen sekä muiden RAI-avainosaajien kanssa.

RAI-järjestelmän käytölle ja hyödyntämiselle on laadittu selkeä tarkoitus ja tavoitteet. Esimiehet saivat hyvissä ajoin ennen hoitajien koulutusta heille suunnatun koulutuksen, jossa käytiin keskustelua RAI-järjestelmän hyödynnettävyydestä ja hyvän suunnitelman laatimisen merkityksestä jatkoa ajatellen.


Jyväskylän RAI-yhdyshenkilö Saila Rossi kertoo:

”Iso läpimurto meidän alueella on kokoaikaisen RAI-yhdyshenkilön nimeäminen, joka hallitsee kokonaisvaltaisesti vanhus- ja vammaispalveluiden RAI-asioita, mukaan lukien käyttäjätuki. Uskoisin, että ensi vuonna 2012 meillä on RAI:ta käyttäviä hoitajia ja asiantuntijoita yli tuhat henkeä, joten organisointi, asioiden selkeys ja yhteiset käytännöt ovat erittäin tärkeitä. 
RAI:n käyttöönotto jakaa mielipiteitä mutta viimeistään koulutusten jälkeen - asian auetessa - hoitajissa huomaa innostuneisuutta. Pelko uusiin tietokoneohjelmiin on aina haaste mutta mielestämme Raisoftin ohjelma on ulkoasultaan mukava eikä liian tekninen, toiminnoiltaan se on pääasiassa koettu helpoksi käyttää. Ennakkoluulot ja vaikeudet karisevat kun päästään oikeasti tekemään arviointeja ohjelmaan ja tiedossa on, että tukea sisällöllisiin ja teknisiin ongelmiin saa (kollegat, avainosaajat, RAI-yhdyshenkilö, Raisoft). Ensi keväänä laitamme lähes koko vanhuspalvelut kattavan tiedonsiirto -raportin THL:lle ja mielenkiinnolla odotamme sen tuloksia. 
Yhteistyö Raisoftin henkilöstön kanssa on ollut miellyttävää ja helppoa. Myös THL:n RAI-työryhmän kanssa käydyt keskustelut ovat olleet innostavia ja opastavia.” 


Ei kommentteja: