maanantai 4. helmikuuta 2008

65+ vuonna 2038

Väestön ikääntyminen puhuttaa. Eikä suotta, jos tilastoihin on uskominen. 30 vuoden kuluttua. meitä 65 plussia on noin puolitoista miljoonaa, eli 77% enemmän kuin tänään (lähde: Tilastokeskus).

Eliniän kasvaessa olemme toki aktiivisempia ja omatoimisempia pidempään.Toisaalta hoidosta riippuvainen kautemmekin pidennee. Myös työvoiman ikääntyminen ja työvoimapula ovat varteenotettavia uhkatekijöitä tulevaisuuden yhteiskunnassa. Miten voimme houkutella nuoria vanhustyön pariin, mikäli alalla ei tapahdu myönteistä kehitystä? Jatkuuko nuorten EVVK-kehityssuunta? Who knows?

Esitin väestöennusteesta tällaisen käppyrän tänään Stakesin RAI-aloitusseminaarissa.



Koolla oli julkisia ja yksityisä palveluntuottajia eri puolilta Suomea. Osallistujia yhdistävä tekijä on RAI-järjestelmän käyttöönotto ja Stakesin vertailukehittämishankkeeseen liittyminen.

Minun kapeasta näkövinkkelistä katsoen osallistujat ovat edelläkävijöitä. Heillä on halu uudistaa ja kehittää. He haluavat tehdä hoitotyötä näkyväksi.

Tässsä muutamia ajatuksia siitä minkä takia he ovat ottamassa RAI:ta käyttöön.



Jatkossa on haastetta kerrakseen tukea vanhusten ja monisairaiden itsenäistä selviytymistä kotona. Nyt tarvitaan taitavia johtajia ja motivoitunutta henkilökuntaa, sekä hyviä työvälineitä arvokkaan työn tueksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton Ikäihmisten hoitoa ja palveluja koskeva laatusuositusta lainaten: "Palvelujen eettisenä lähtökohtana on ikäihmisten arvostaminen ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen sekä heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaaminen. "

1 kommentti:

Johan Boholm kirjoitti...

Tähän yhteyteen sopii vielä mainita Mediuutisten uutiskommentti (1.2.2008):

"Terveydenhuollossa on johtamisongelma"

http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=1301754&s=u&wtm=mu-01022008